Cees Roorda wildlife Art
last update 7 juni 2018 LMP © Contact Cees Roorda Dreef 41 6996 BC Drempt T: 0313 476434  E: roorda@kpnplanet.nl
 “Look deep into nature, and then you will understand everything better.”  ~Albert Einstein
Na zijn studie aan het Grafisch Lyceum in Utrecht vertrok Roorda in de jaren zeventig naar Zuid Afrika en werkte hij tien jaar als fotolithograaf en Kunstenaar.  Cees Roorda begon met zijn werken te exposeren in Afrika , Johannisburg en daarna in Nederland, Duitsland en Guernsy.   Hij heeft inmiddels een gerenommeerde positie opgebouwd in het genre van de Natuurschilderkunst en heeft zo zijn vaste groep liefhebbers en collectioneurs om zich heen..   De Inspiratie                                                                                        Als Klassiek Realist en Naturalist stimuleerde hem in Afrika al de aanwezigheid van indrukwekkende dieren en hun prachtige kleuren om deze opgedane indrukken op het doek vast te leggen. De natuur weergeven waarbij telkens weer een drietal elementen te onderscheiden zijn: Schoonheid, compositie en gedetailleerde uitdrukking. Zijn schilderijen zijn het resultaat van een intuïtief scheppend proces welke een zorgvuldige combinatie is van deze drie elementen. Kenmerkend voor het werk van Cees Roorda zijn het warme kleurgebruik, met name in de bronzen en daarnaast de gedetailleerde uitdrukking.                                                                                                                                                                                                        De stofuitdrukking in het vogelwerk van Roorda is fenomenaal te noemen. Dit echter zonder het werk ‘door te schilderen’ naar het hyperrealisme want ’……’’een schilderij is geen foto’ ….  Kunsttechnisch behoort hij derhalve tot de Naturalisten, met een huidige ontwikkeling naar impressionistische interpretaties.   

Het Werk

Cees Roorda woont en werkt in Nederland.  Hij werkt in olieverf, aquarel en gouache.  De Naturalistische kunstenaar en tevens fijnschilder verbeeldt met zijn heldere en gedetailleerde penseel elk onderwerp realisitisch met een zichtbare textuur  en brengt zodanig de toeschouwer in vervoering.                                                                                                                                                            Hij laat zich inspireren door de emotie van het dier en weet deze zeer gedetailleerd op het doek vast te leggen.                                            De kracht van de eenvoud in zijn composities maken deze emotie zichtbaar. Het werk verwijst naar de klassieke schilderkunst waarin dieren en hun omgeving in vorm en beweging natuurgetrouw zijn afgebeeld.   Ook de humor en de vergankelijkheid kan in zijn werken door de aandachtige toeschouwer ontdekt worden…                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
Biografie Cees Roorda (1942 Krommenie) was als kind al geboeid in flora en fauna en afkomstig uit een Kunstenaarsfamilie. De oom van Cees Roorda was de bekende expressionist Frederik (Fré) Sikma die zich als Klassiek schilder ontwikkeld had tot dit stijlkenmerk en daarin portretten en stillevens en Franse Landschappen schilderde.             Zijn tante was de uit Duisburg afkomstige, Kunstenares Hinke Roorda , deze schilderes beheerste zeer diverse themaas maar werkte haar olieverfwerk voornamelijk uit in landschappen en dan specifiek in Franse landschappen. Daarnaast schilderde ze portretten, maar ook tekentechnieken en gouaches waren haar metier.  De familie Sikma is nog steeds actief in de Kunst, impressionistisch danwel in het expressionisme.